יום ראשון, 26 בספטמבר 2021

צעד בכיוון הנכון - בהחלט , האם זה פותר את הבעיה - בהחלט לא !

 

בית הדין הרבני בהחלטה נדירה: מדוע בוטל תשלום המזונות?

לאחרונה ביה"ד הרבני ביטל תשלומי מזונות לאחר שקיבל את תביעתו של אב על ניכור הורי אשר לטענתו אחראית לכך גרושתו
כפיר אדר | 
בית הדין הרבני האזורי תל - אביב (צילום Magma Images)
לא בכל יום מבטל בית הדין הרבני תשלומי מזונות. רק לאחרונה בית הדין הרבני ביטל בהחלטה נדירה, את תשלומי המזונות לאב גרוש, לאחר שקיבל את תביעתו של אב על ניכור הורי שלו אחראית גרושתו.
לא' לקח זמן להסכים שגרושתו תהגר לצ'כיה עם שתי בנותיו הקטינות. הוא חשב שאם יתנה את ההגירה בהסדרי ראיה מפורטים, בכך יבטיח לפחות את הקשר עם בנותיו, אלא שעם השנים הבנות חדלו מלקרוא לו אבא והוא אפילו לא ידע היכן הן גרות. בנוסף לכך לא הן לא הגיעו לארץ באופן סדיר כפי שסוכם וכשכבר הגיעו לבקרו, היה זה לביקור חטוף וצונן.
לטענת האב , שמיוצג על ידי עו"ד רפי שדמי העוסק בדיני משפחה, לאחר הגירושין היגרה האם עם בנותיו לחו"ל תוך הסכמה מפורשת על הסדרי ראיה אלא שזו לא עמדה בהסדרי הראיה.
בין היתר הוסכם בין הצדדים כי האב ישלם מחצית מעלות כרטיסי הטיסה כאשר נקבע שהבנות יגיעו לארץ לפחות פעמיים בשנה וישהו איתו שבוע בכל פעם אלא שבפועל לטענת האב זה לא קרה. לאור כך הוא הגיש תביעה לביה"ד באמצעות עורך דין רפי שדמי לביטול תשלומי המזונות.
לאחר שא' גם הפסיק לשלם את תשלומי המזונות, פנה גרושתו להוצל"פ והטילה עליו מגבלות שונות ובין היתר להגבלת פעילותו בחשבונות הבנק שלו.
בדיון שהתקיים, סקר בית הדין הלכות ומסורות מבלי להסתמך כלל על מקורות אזרחיים.
בית הדין הרבני בתל אביב פסק כי פטור על תשלום המזונות הינו רטרואקטיבי ממועד הגשת התביעה להפחתת מזונות (בכך כמובן גם בוטלו הליכי ההוצאה לפועל שננקטו נגד א').
עם סיום כתיבת פסק הדין, הגיעה לשולחן ביה"ד בקשת האם, המודיעה על הסדרי שהות שהחלו בין הבנות לאביהם, ומבקשת את השתתפות האב בתשלום עבור חלקו בכרטיסי הטיסה של הבנות, בהתאם להחלטת ביה"ד.
ביה"ד קבע כי - ברור לכל שביה"ד לא יפסוק דמי השתתפות לאב, על סמך פגישה אחת עם הבנות (שהרי באם יחליט ביה"ד על חיוב זה, תבוא מאליה הדרישה לשלם מזונות).
לדברי עו"ד שדמי, צכשתרצה האישה לחדש את תשלומי המזונות יהיה עליה להגיש תביעה חדשה לבית הדין הרבני.
ביה"ד התיר את פרסום פסה"ד בהשמטת פרטים מזהים

יום חמישי, 23 בספטמבר 2021

מחקר על הדמיון בין ניכור הורי לכתות דתיות

מחקר איכותני על ניכור הורי בוצע על ידי דוקטור איימי ג'יי.ל בייקר (Amy J. L. Baker, Ph.D),ארבעים מבוגרים מנוכרים מהורה בילדותם השתתפו במחקר איכותני על ניסיונם. בוצעה ניתוח תוכן על התמלילים ונערכה השוואה לאיתור קווי דמיון בין הורים מנכרים  למנהיגי כתות . 

התוצאות גילו כי מבוגרים שהוריהם הרחיקו אותם מהוריהם השני תיארו את ההורה המנכר במידה רבה כמו שמתארים חברי כת לשעבר את מנהיגי הכת. 

ההורים המנכרים תוארו כנרקיסיסטיים ודורשים עודף התרגשות ונאמנות, במיוחד על חשבון ההורה המנוכר.ההורים המנוכרים נמצאו גם משתמשים ברבות מאותן טכניקות מניפולציה ושכנוע רגשיות בהם מנהיגי כת משתמשים בה כדי להעלות את התלות בהם. ולבסוף, ההורים המנכרים עשויים להפיק תועלת מהניכור באופן שבו מנהיגי הפולחן נהנים מהכת: יש להם שליטה, כוח והערצה מוגזמים. באופן דומה, המשתתפים דיווחו על רבות מהתוצאות הדו-כיווניות שחווים חברי כת לשעבר, כגון הערכה נמוכה, אשמה, דיכאון וחוסר אמון בעצמם ובאחרים. ממצאים אלה יכולים לספק מסגרת שימושית לתפיסת החוויה של ניכור הורי וצריכים להיות שימושיים גם למטפלים המעניקים ייעוץ וטיפול למבוגרים שחוו ניכור בילדותם


המאמר המלא